20171204 maandag Holguin.

Al voor zevenen ga ik op het balkon zitten.  Heerlijk de stad zien wakker worden. De vuilophaaldienst is al geweest. Ik had gisteren aangegeven het ontbijt om 08.00 uur, maar ze was er ook al en vraagt of ze het ontbijt kan gaan maken. Is natuurlijk goed. Weer een heerlijk ontbijt. Ik blijf aan tafel zitten de thermos koffie opdrinken.  De hulp is ondertussen gekomen en ze zitten op het balkon en het gesprek gaat over “mannen”, maar even niet storen dus. Ik weet als ik er naartoe loop dat ze weg zullen gaan zodat ik er kan zitten. Maar de hulp moet duidelijk even haar ei kwijt.
Op mijn kamer even alles uitpakken want ik ben mijn telefoonkaart kwijt. Kost maar 0,40 eurocent maar met de wachtrijen voor de Etecsa winkel, duurt het meer dan een half uur er eentje te kunnen kopen. Alle zakken nagezocht maar niets. Komt thuis natuurlijk ergens uitvallen bij het uitpakken. Nu eerst even geld tellen om te zien of ik nog moet wisselen.  Ga het wel redden. Normaal houd ik een goeie honderd CUC over voor de volgende keer, maar nu toch maar niet extra voor gaan wisselen. Badkamer en aankleden om naar het plein te gaan om de krant te downloaden. Maar eerst nog wat parfum en kleine notitieboekjes die ik over heb aan de dames geven. Met als gevolg een zoen als dank. Op het plein inloggen en de mail versturen.  Dan weer naar het internetcafe.  Daarnaast is een winkel, even een fles water kopen. Het is niet druk bij de computers.  Ik kan gelijk gaan zitten. Ik kom erachter dat ik maar beperkt foto’s in mijn blog kan zetten en dat het maximum bereikt is omdat ik ze ook niet meer “kleiner” van kwaliteit kan maken en zo. Dat dus maar even doen als ik weer thuis ben. Mijn blog is wel gelukt. Nu eerst naar huis. Samen met de hulp,die alleen thuis is, een kop koffie op het balkon. Zij weer aan het werk en ik de krant lezen. Met nog een kop koffie. Dan naar Caridad. Iemand die ook kamers verhuurd en die mij jaren achtereen heeft geholpen als ik in het drukke seizoen hier aankwam met de bus en nog niets geregeld had. Parfum en een doosje thee mee. Ze is blij me weer te zien en gaat gelijk koffie zetten.  We praten even. Ze vereenzaamd vindt ze zelf. Ze was eerder een spin in het web wat betreft verhuur. Maar dat wordt steeds minder en een paar familieleden zijn naar Miami vertrokken.  Ik ga er niet meer heen want je kunt er niet buitenzitten. Wel in de deuropening van een balkon van 20 centimeter maar daar staat de hele dag de zon op. Ze wil me wat meegeven voor het huis waar ik verblijf maar ik ga nog eerst even eten. Dezelfde plek en nu spaghetti met ham. Blijkt dat er ook nog kaas bij zit. Gewoon lekker. Buiten nog even online en dan even bij Cari iets ophalen. Blijkt een brok vlees te zijn. Eudelia kijkt raar op als ik het geef. En zeg tegen haar dat het hier net een novella  (soap) is. Iedereen weet alles. Cari had vorige week ook al naar M in Baracoa gebeld dat e me had zien lopen en dat ik nog niet was aangekomen voor koffie.
Thuis een waterfles versnijden om iets te beschermen.  Nu kan de kleine koffer definitief dicht. Snel weer omkleden in singlet en sportbroek en op het balkon. Ik zie de buurvrouw aan de overkant boven de was doen met een zoontje dat heel graag wil helpen en met emmertjes water aan het spelen is. Meer last dan gemak, maar ze geeft hem toch afentoe een kleine taak. Die hij op zijn manier doet natuurlijk.  Tegen zessen mijn singlet toch verruilen voor een normaal shirt. De wind staat precies op het balkon. De vuilniswagen komt al weer langs.  Er komt een jong  Duits stel voor de andere kamer. En ik krijg een thermoskan koffie.  Ik vraag aan Juan hoe het met zijn voet is en hij komt er gezellig bijzitten.  Ook even over de economie en zo kunnen praten.  Hij is vroeger nog naar de Sovjet Unie geweest. Maar dat wist ik nog van jaren geleden.
Maar de wond op zijn voet kan nog wel een maand duren. Tegen half acht een kan thee.  Om acht uur het nieuws.  Vandaag dus een jaar geleden dat Fidel is overleden.  Na het nieuws naar mijn kamer.  Nog even wat lezen en dan slapen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *