20170628 woensdag Dambulla, bezoek aan de archeologische site van Sigiriya

Eerst maar even over Sigiriya. Door onder andere vondsten in de omgeving gaat men er vanuit dat er al activiteiten zijn van monniken in de derde eeuw voor de jaartelling. De opgravingen van nu dateren uit de regeerperiode van koning Kasyapa (AD 477-495). In 495 werd hij van de troon gestoten en zijn opvolger regeerde vanuit een andere plek. Toen kwamen dus de monniken weer in beeld als gebruiker. Die zijn tot de 12e of 13e eeuw gebleven en toen weggegaan. Alles is toen opgegaan in de jungle. In 1894 door de eerste commissaris van archeologie wordt er een onderzoek gedaan in Sigiriya. Daarna nog eens verder tussen 1930 en 1940. Dit alles heeft ertoe geleid dat er in 1982 weer opnieuw onderzoek wordt gedaan.
De tuinen en vooral het watersysteem is uniek. De “spiegelwand” die helemaal glad gepolijst is, wordt ontdekt. Daarop zijn inscripties, teksten van bezoekers, te zien die dateren van de 7e tot de 13e eeuw. Er zijn zelfs twee boeken geschreven vol met teksten die daarop staan. Er staat onder andere op dat er 500 fresco figuren zijn, waarvan er nu nog maar 19 over zijn. Allemaal vrouwen. Op de rots mag je niet fotograferen op het stuk van de fresco’s. In het museum is een stuk nagebouwd en er wordt een film vertoond met de fresco’s. Die fresco’s en de spiegelwand zijn via een andere route te bereiken dan rechtstreeks naar de top. Uiteindelijk kom je dan uit op een plateau aan de noordzijde van de rots. Daar zijn nog twee heel grote leeuwen poten te zien. De ingang is daartussen om verder omhoog te gaan naar de top van de rots. Men gaat er vanuit dat er ooit een leeuwen lichaam boven heeft gezeten en dat je dan door de bek van de leeuw naar boven gaat. Op de top dan nog ruïnes van de oude gebouwen daar.
Tot zover Sigiriya, dan kan het verhaal zo meteen sneller.

Om halfzeven sta ik op. Badkamer en de spullen beetje opruimen. Laptop en batterijen en zo hebben vannacht zoals altijd aan de lader gestaan. Dus vast ritueel, elektronica opbergen. Om 06.50 klaar om te ontbijten. Ze komt de spullen brengen, ziet er goed uit en smaakt ook goed. Nu op pad naar de bushalte. Er komt een mevrouw aanlopen die me aanspreekt en ze zegt dat ze naar Polonnaruwa gaat. Daar ben ik al eerder geweest. Dus we kunnen samen. De bus naar het centrum, boordevol met schoolkinderen. Samen naar de volgende bushalte vanwaar de bussen vertrekken. Dan komt er een bus die wel geschikt is voor haar, maar niet voor mij, maar ze vraagt de bijrijder en die zegt ja. Vertrouwen is goed, controle is beter. Maar dat doe ik dus niet want de bus staat op punt van vertrekken. Hij stopt in Sigiriya, klopt, maar wel op de grote weg nog tien kilometer bij de opgravingen vandaan in plaats van op 300 meter. Maar goed voor een paar euro brengt een tuktuk me naar de ingang en vertelt me waar de kaartjes worden verkocht en waar na afloop de bus komt die ik wel moet hebben.
Kaartje kopen en dan, wel een paar foto’s makend, eerst naar de top. Omdat het nu nog minder heet is dan straks, omdat het meestal heiig wordt in de loop van de ochtend en het zicht dus minder wordt van de omgeving, omdat de bussen met volk er nu nog niet zijn en niet om de minste reden, dan heb je het zware werk maar gehad. Eerst langs de kaartjescontrole, eerste van de drie stroken gaat eraf en een aantal stempels erop. Dan dus langs de mooie tuinen met vijvers naar het begin van de klim. Dan ineens weer kaartjescontrole, de tweede van de strips gaat eraf, weer een stempel en door een soort kooiconstructie waar je geen foto’s mag maken. Het is het stuk langs de fresco’s. Ze zijn wel heel mooi. De kleuren zijn nog echt helder. Na de fresco wand de spiegelwand. Indrukwekkend, vooral vanwege dat die zo groot is en zo glad. Archeologisch is hij van groot belang vanwege de inscripties die heel vroegere bezoekers erop hebben gezet. Even stuk door klimmen en dan kom ik op het plateau van de leeuwenpoten. Immens groot. Tussen de mensen die op de foto willen op die plek, toch nog de poten erop gekregen. Tussen de poten door nog een hele klim naar de top. Sigiriya zelf ligt op 180 meter hoogte en de rots is ook nog een keer 180 meter. Eenmaal boven heb je een heel goed uitzicht op de omgeving. Maar natuurlijk ook op de ruïnes daarboven. Een tijdje zitten genieten daarboven en dan een niveau terug, dus naar het leeuwenpoten plateau. Dan via een andere route een stukje naar beneden. Er staat alleen maar aangegeven hoe je bij de parkeerplaats komt. Maar ik wil terug naar het begin om al de tuinen en het museum nog te zien. Gelukkig lopen daar een paar mensen en wijzen me een andere route. Al foto makend terug naar de ingang/uitgang. De uitgang is aan de andere kant. Ik laat mijn ticket zien en zeg dat ik naar het museum ga en dan terugkom. Zijn reactie is positief, maar of hij mijn vraag begrepen heeft, dat betwijfel ik. Maar op naar het museum, weer een strook eraf en een stempel erop. Mooi overzichtelijk museum. Ik maak een paar foto’s maar vooral ook een video van de video die daar vertoond wordt. Laat de fresco’s goed zien en ook de top van de rots. Na het museum weer naar de ingang. Bij de ingang kant krijg ik te horen, NEE. Dus naar de andere kant. Daar vraag ik niks, ik loop door terwijl ik mijn ticket laat zien en zeg tijdens het lopen dat ik weer terug ben. Dezelfde persoon zit er nog.
Nog wat meer foto’s makend dan toch naar de cobra grot, daar ben ik nog niet geweest. De rots lijkt inderdaad op een cobra die staat. Met inzoomen zie je de kop wat beter. Dan naar de uitgang. Realiseer me dat ik daar geen foto’s van heb gemaakt, je komt langs honderd meter met stalletjes.
Uiteraard is er bij een cobra grot een man met een echte cobra die kunstjes vertoont met de slang. Ik loop er snel langs. Dat is dus de rots van Sigiriya, waar ik eerder niet naar toe ben gegaan. Ik ben blij dat ik alsnog hier naartoe ben gekomen. Een paar honderd meter lopen en ik ben bij de doorgaande weg. Ik vraag nog even waar de bushalte is en welke kant Dambulla op is. Nog geen vijf minuten later komt er een pus echt met een gangetje van nog geen 10 km per uur aanrijden. Ik erin en we sukkelen verder. Nog een paar mensen erin en dan bij een bushalte blijven we staan. De chauffeur blijft maar kijken op zijn horloge. Blijkbaar begint zijn rit op een bepaalde tijd. Dan is het zover. Nu op normaal tempo en veel mensen oppikkend. De bus gaat naar het busstation. Vandaar ga ik toch maar lopend naar huis. Het is een kilometer of drie vanaf hier. Ik zie een plek met koffie, dus eerst koffie drinken. Dan een winkel voor mijn chocolademelk. Gisteren liep ik aan de andere kant van de weg met mijn rugzak en zag dat er nu dus aan mijn kant, een park is. Ik ga door het park. Veel schaduw en leuk om door te lopen. Natuurlijk kom ik weer langs de gouden tempel. Dan het straatje in en ik ben thuis. De vrouw is er niet, maar ik vraag toch maar aan de man om koffie. Dat lukt, ik krijg een mok koffie.
Nu buiten even een plek inrichten. Tafeltje voor de laptop. Stoel met de telefoon aan de rechterkant. Boek en spullen aan de linkerkant en de kan met thee op de grond. Ik heb mijn kranten app opnieuw gedownload. Is nu al drie uur de krant van gisteren aan het downloaden. Maar goed, als hij uiteindelijk maar binnenkomt. Ik heb gisteren wel gemerkt dat na 20.00 uur het weer wat sneller wordt.
Ik zit buiten met korte broek en open hemdje, heb me ingesmeerd tegen de muggen maar die kleine mieren houden zich niet aan de afspraak en prikken af en toe venijnig.
De vrouw komt langs lopen. Even afspraak maken over morgenavond eten. Ze krijgen gasten, als die blijven eten, dan krijg ik hier eten en anders neemt ze me mee naar een vriendin om daar te eten.
Voor vanavond heb ik mijn pakje noedelsoep meegegeven. Ze komt de soep kant en klaar brengen. Heerlijk soepje. Het uploaden van de foto’s stagneert en dus opnieuw beginnen. Ik probeer het zo opnieuw zodat ze vannacht kunnen uploaden, hoop ik.
Hele avond buiten gezeten tot tegen achten. Dan nog een tijdje in de voorkamer en nu op de kamer. Half tien. Blog erop en slapen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *